Make your own free website on Tripod.com
 
.Cuma keluhan rasa.....  
 
Banyak sungguh  komen daripada pengunjung laman web ini yang merungut  mengapa laman web ini tak  update. Memang ada hati  untuk   update laman web ini tetapi pelbagai kekangan  timbul di saat-saat  ia hendak  berlaku.

Antara kenangan itu ialah :

1. Tripod site hanya membenarkan 20 mb sahaja. Sedangkan  tapak ini sudah penuh. Ada begitu banyak gambar digital dan sayang  rasanya hendak delete. Hendak buat yang baru rasanya  yang lama ok lagi, cuma   beberapa perkara perlu diubah suai. Saya boleh  pindah ke site yang lain dan buat site mirror, tapi  tak terbiasa dengan tripod ini sejak dulu lagi.

2. Masa komputer pun satu juga. Dulu ada kemudahan  komputer yang dibekalkan oleh  MIMOS, tetapi sekarang komputer MIMOS tu dah tak ada  lagi.

3.Software yang digunakan bukanlah yang original. Untuk memindahkan  fail yang banyak  dan lebih cepat kita perlu  ada CUTEFTP. Dulu-dulu fail ini diberi percuma bersama Tripod. Tapi sekrang tak lagi.  Apabila hendak install kepada  komputer yang baru - ia ada limitation 30 hari je. Ini masalah yang cukup besar. Nak beli sofware ini dekat RM300.00 . Kalau ada sesiapa yang hendak sponsor - cukup baik.

4.Masa memang  begitu cemburu. Masa  yang terbaik untuk buat ini semua pada saya ialah 12.00 malam hingga 3 pagi. Kalau asyik dengan komputer lebih daripada bini -   ada yang bising.

5.Di sekolah - dah lama juga aku bina laman web ini dan pernah dilancarkan sekali semasa mesyuarat PIBG. Ok jugalah. Tapi lepas itu  tiada respon daripada sesiapa.  Aku terfikir- buat susah-susah tapi kerja malam-malam ini tak ada orang yang nampak. Al maklumlah mereka  tidak ada komputer dan internet. Sesetengahnya fobia dengan  content internet.

6.Pembantu pun tak ada. Ada juga teringin nak lagi  guru-guru  membina laman web di sekolah, tapi mana komputernya.  Tambahan pula  tidak ada talian tekefon kedua di sekolah.  Buat benda-benda macam ini perlukan  masa dan tenaga dan biasanya malam-malam. Buat siang - talian telefon tak berapa bagus . Selalu je putus-putus.  Bukan semua  boleh sabar .

7. Imbuhan dan kewangan  jauh sekali. Bila  guna internet - bil mahu dibayar juga. Bukan free.  Tapi aku tak kisah sangat. Inilah sumbangan aku untuk sekolah aku mengajar.  Aku beli komputer, beli scanner, kamera digital, dan pelbagai perkara lagi - bukan sedikit kosnya.

8.Aku ada ilmu,  ada belajar buat laman web sendiri dan kemudian  kursus di MIMOS.  Untuk memahirkan perlu banyak trial and error.Berpulh-puluh lagi. aku dah inbove dalam hal internet ini sejak 1998 lagi iaitu ketika  SUKOM 98.  Tahun -tahun tersebut memang sangat panas.  Hajat hati nak gak ajar orang lain . Tapi di mana komputernya. Makmal komputer belum siap lagi.  Tapi itu dulu - sekarang  dah ramai guru yang dapat  komputer free. Cikgu sains, math dan english. Jealous gak. Free oiiii. Dapat elaun lagi.

9. Aku dan beberapa orang pelajar ada gak masuk pertandingan membina  laman web anjuran CikguNet. Dapatlah saguhati  berbentuk majalah percuma. Tapi masalahnya  tak dapat nak continue . Bila  habis sekolah - terpaksa latih   pelajar baru.

10.Aku harap apa yang aku cakap ini tidak menyingggung sesiapa. Bukan senang nak jaga hati orang.

malekhanif@yahoo.com