Make your own free website on Tripod.com

Nur Akidah Bt. Mohd Azhar

Seorang Guru Tua

Guruku yang baik 
Masih lagi mengajar
Sedang aku kini sudah besar
Dulu wajahnya muda
Kini rambut memutih kepala
Ada anak-anak muridnya
Kini memegang jawatan tinggi
Tidak kurang pula
Bergelar usahawan berjaya

Guruku yang baik
Masih di situ 
Masih memandu kereta lama
Masih menuju sekolah yang sama

Tiada kelihatan jemu
Dari air mukanya
Tiada kedengaran bosan
Dari suara bibirnya
Dia gigih mengenggam
Tanggungjawab yng diamanahkan

Seorang Guru Tua
Dia masih disitu
Berdiri sebagai guru
Menabur jasa-jasa
Dialah pendidik bangsa !!! 

Nur Akidah Mohd Azhar

Nama saya Nur Akidah binti Mohd Azhar.Saya tinggal di No18, Jalan 5/ 27,Bandar Rinching, 43500, Semenyih,Selangor Darul Ehsan.Tinggi saya menjangkau 145cm dan berat saya ialah 38kg.

Subjek yang paling saya gemari ialah Bahasa Inggeris dan Matematik kerana pelajaran itu sangat mencabar minda dan penuh dengan masalah yang perlu diselesaikan contohnya soalan Matematik.Guru yang saya sayangi ialah cikgu Khairinah beliau sangat perihatin dan tegas dalam mendidik anak-anak didiknya. 

Beliau juga seorang yang penyayang dan bertimbang rasa.Warna yang paling saya suka ialah warna hijau dan merah jambu kerana warna itu sesuai dengan kulit saya serta warna itu sangat cantik apabila dipandang.

Makanan yang saya gemari ialah nasi ayam dan laksa Johor keana ia sangat sedap dan makanan itu sangat penting untuk kesihatan diri kerana ia mempunyai berbagai-bagai jenis protin. Minuman pula ialah minuman berais kerana ia boleh menyejukkan badan saya dan ia juga merupakan tabiat saya sejak kecil lagi.

Seperti orang lain ,saya juga meminati seorang artis iaitu Siti Nurhaliza kerana saya suka dengan penampilan beliau yang bersederhana dan suara beliau juga boleh memukau semua orang termasuk saya.Saya juga ada meminati dua orang pelakon iaitu Rosyam Noor dan Abby Abadi kerena mereka boleh berlakon dalam berbagai-bagai jenis watak yang diberikan.

Tun Dr.Mahadhir Mohamad adalah pemimpin yang saya segani kerana beliau seorang yang amat luas pengetahuannya dan seorang yang bertanggung jawab.

Bagi pendapat saya, antara filem melayu dan barat, filem melayu lebih menarik dan tidak banyak mengandungi unsure -nusur yang kurang sopan. Antara lagu-lagu yang saya suka ialah semua lagu Siti Nurhaliza,Wassini,Penantian, Khayalan dan Paling Chomel. 

Saya mempunyai seorang sahabat yang baik iaitu Shahiela. Dia selalu mengambil berat tentang diri saya tak kira senang atau pun susah. Saya juga memiliki kawan yang baik iaitu Wan Fatimah. Dia selalu membantu saya dalam pelajaran yang saya kurang faham sewaktu didalam kelas.

Saya juga mempunyai seorang sepupu yang paling saya sayangi. Dia seorang yang amat menyayangi saya. Saya mempunyai lapan orang adik beradik. Saya anak sulong dalam keluarga..Walaupun ibu dan bapa saya mempunyai anak yang begiti ramai tetapi ibu dan bapa saya mampu mengawal dan mendisiplinkan kami.

Ucapan saya ialah belajar besungguh-sungguh untuk memperolehi kejayaan.

Wan Fatimah Zulaikha - ( 2 Ikhlas )

Pantun Nasihat

Pokok semalu tumbuh melata,
Dibawa orang mudik ke hulu,
Fikir dahulu sebelum berkata 
Agar tidak mendapat malu.


Indah bersinar intan permata 
Nampak berseri kilau cahaya
Bercakap benar amalan kita
Itulah tanda orang mulia


Buah berangan didalam kota
Buat santapan tuan puteri
Janganlah kita kata mengata
Bimbang penimpa diri sendiri


Sungguh cantik burung kenari 
Berbadan kuning berparuh perang
Kalau sombong meninggi diri
Ke mana pergi dibenci orang

Berjuta bintang memagari bulan
Hening malam indah bercahaya
Tenang dan sabar jadi amalan
Agar hidup tetap berjaya

Biodata

Nama saya Wan Fatimah Zulaikha Bt.Wan Mohd Ikhsan.Saya tinggal berdekatan Kampung Rinching Hilir,Bangi,Selangor Darul Ehsan.Tinggi saya ialah 200cm, manakala berat saya ialah 40kg.

Subjek yang paling saya suka ialah semua mata pelajaran terutamanya Matematik.Saya suka subjek Matematik kerana ia merupakan subjek yang mencabar bagi saya.Ia juga boleh meningkatkan prestasi saya dalam pelajaran.Guru yang paling saya sayang ialah Puan Norul Ain, Puan Khairinah dan Puan Zaida Noor.

Warna- warna yang paling saya suka ialah warna unggu. Saya suka warna unggu kerana ia cantik dan warnanya ceria. Makanan yang saya gemari ialah kuih- kuih tradisional kerana ia sedap dan enak.Minuman kegemaran saya ialah jus buah-buahan. Saya suka membuat jus buahan sendiri dirumah kerana ia sangat lazat dan berkhasiat.

Pemimpin yang saya kagumi dan minati ialah bekas Perdana Menteri Malaysia Iaitu Tun Dr.Mahadhir Bin Mohamad. Beliau seorang pemimpin yang berani,tabah dan cekap menguruskan hal-hal negara.

Tempat yang saya minati ialah Melaka negeri bersejarah. Bandar melaka sangat bersih dan rakyatnya sangat rajin bekerja membangunkan negeri mereka.
Ada banyak tempat-tempat menarik di negeri ini umpamanya Kota A'Famosa,
Perigi Hang Tuah,Makam Hang Jebat dan lain-lain.

Terengganu adalah negeri tanah tumpah darah saya. Saya dan keluarga akan pulang ke Trengganu setiap kali musim perayaan. Paling saya suka ialah kuih muih yang dijual di Pasar Kedai Payang. Kuih-kuih disana enak dan manis-manis rasanya. Ibu saya selalu membeli kain batik apabila pulang kesana. Kami sekerluaga suka makan keropok lekor yang diperbuat dari campuran ikan dan tepung sagu.Penyanyi yang saya minati ialah Amy Mastura dan Ziana Zain.Saya meminati beliau kerana beliau merupakan penyanyi yang comel dan cantik dan beliau juga mempunyai suara yang merdu. Rentak muzik saya gemari ialah balada,pop dan lain-lain. 

Saya juga menyertai persatuan Kadet Remaja Sekolah. Saya berasa seronok dan meminati persatuan ini kerana amat mencabar dan dapat meningkatkan kecerdasan minda. Antara aktiviti- aktiviti persatuan ini, saya amat meminati dalam aktiviti Kawat Kaki.Saya berasa cukup bertuah memasuki persatuan ini. 

Saya mempunyai dua sahabat yang baik iaitu Noor Shafiqa dan Nurul Arifah.Mereka selalu ambil berat dan amat peramah. Mereka juga bersikap
tolong menolong. Shafiqa seorang yang pandai dan peramah manakala Arifah seorang yang yang pemalu dan baik hati. Saya berasa bangga terhadap kedua -dua kawan saya.

Saya mempunyai enam orang adik beradik . saya merupakan anak sulung diantara mereka.Saya mempunyai dua orang adik perempuan dan tiga orang adik lelaki. Walaupun kami nakal ,ibu-bapa kami dapat mengawal kami dengan baik.Saya mempunyai pengalaman kenangan manis iaitu sewaktu melancong dengan keluarga.

Dimasa lapang saya gemar, melukis. Saya suka melukis kerana ia seronok.itulah hobi saya dimasa lapang.Saya bercita -cita untuk menjadi seorang doctor atau guru. Akhir kata saya mengucapkan kepada semua kawan-kawan semoga berjaya dalam pelajaran dan jangan berputus asa.

--------
Nur Hakimah


Nama saya Nur Hakimah Binti Hamzah. Tinggal di No.3, Jalan Bunga Raya 1, Kampong Sentosa, 43500 Semenyih, Selangor. Umur saya Duabelas tahun. Saya berbangsa melayu dan beragama Islam. Tinggi saya 150 cm dan berat badan saya ialah 60 kg.

Subjek yang saya gemari ialah Bahasa Melayu dan Sejarah. Saya mengemari subjek Bahasa Melayu ianya dapat meningkatkan lagi pengetahuan saya dan ia juga merupakan Bahasa Kebangsaan di Negara kita. Subjek Sejarah pula saya dapat mengetahui tentang cerita-cerita zaman dahulu dan tentang penjajahan di setiap negeri di Malaysia.

Guru yang saya sukai ialah Cikgu Nurul 'Ain, kerana saya suka cara beliau mengajar dan beliau seoranga yang tegas dan baik hati.

Tentang warna kegemaran pula, saya suka warna hijau muda kerana warna itu melambangkan alam semula jadi dan ketenangan. Disamping itu saya juga suka warna biru muda kerana melambangkan kelembutan.

Makanan yang saya gemari ialah makanan yang dimasak sendiri oleh ibu saya tak kira apa masakan yang dimasak, lagi pun makan makanan yang dimasak oleh ibu sendiri ada keberkatannya berbanding makanan yang dibeli diluar. Dan minuman yang selalu saya amalkan ialah air kosong dan jus buah-buahan.

Pemimpin yang saya hormati ialah Yang Berbahgia Datuk Seri Abdullah Bin Haji Ahmad Badawi iaitu Perdana Menteri kita sekarang ini. Beliau seorang yang amat tegas dan cekal menghadapi sebarang rintangan dan masaalah.

Negeri yang pernah saya lawati ialah Pulau Pinang, Terengganu, Kelantan dan juga Melaka. Kalau saya diberi peluang saya mahu melawat tempat-tempat percutian yan indah dinegara kita seperti Pulau Langkawi dan Pulau Tioman. Di luar negara pula saya berkeinginan untuk melancung ke Thailand dan Switzerland.

Penyanyi yang saya minati ialah Ziana Zain, Amy Mastura, Misya Omar, Siti Nurhaliza dan Era Fazira. Lagu dan suara mereka hebat-hebat belaka. Filem barat yang saya sukai ialah Dark Water dan filem melayu pula saya suka Jutawan Fakir. Rancangan Televisyen yang saya gemari ialah Astro Ria dan Prima di Rangkaian Astro.

Waktu pagi saya suka mengulangkaji pelajaran sekolah disamping mengemas rumah. Disebelah petang pula saya suka berjumpa kawan-kawan berdekatan rumah untuk berbual. Dan disebelah malam, selepas megulangkaji pelajaran saya suka duduk diluar rumah bersama adik-adik dipangkin atau bangku yang ada disediakan.

Bapa saya selalu memuji makanan yang saya masak sendiri. Ibu dan bapa saya akan memarahi jika saya selalu mengganggu adik-adik saya sehingga mereka menangis. Ibu dan bapa saya juga merupakan idola saya kerana mereka berdua bertanggung jawab dan berdisplin.

Peristiwa yang paling meyeronokkan ialah apabila dapat bersama keluarga, pergi berkelah atau melancung. Peristiwa pahit pula ialah bilamana kucing kesayangan saya hilang entah kemana, sama ada hilang diambil orang atau mati kemalangan. Kucing saya itu sangat comel lincah dan terlalu manja pada saya.


Pantun Budi

Disana padi disini padi
Itulah nama sawah dan bendang
Disana budi disini budi
Barulah sempurna bernama orang

Rosak padang kerana padi
Rosak padi kerana bunganya
Rosak badan kerana budi
Rosak budi kerana orangnya

Semenjak kentang menjadi gulai
Ubi tidak bersama lagi
Semenjak wang jadi pemakai
Budi tidak berguna lagi

Payah kami bertanam padi
Nenas juga ditanam orang
Payah kami menabur budi
Emas juga dipandang orang

Budi bahasa ialah diantara aspek peribadi seseorang individu
yang dinilai tinggi oleh masyarakat.


 Bahasa Ibunda 

Kita bangsa mulia
Kita bangsa mulia
Hidup dibumi merdeka
Bahasa melayu bahasa kita
Bahasa kita bahasa Melayu
Mari kita berusaha bersama
Ucaplah jangan malu
Jadikan ia Bahasa dunia
Boleh ditutur pelbagai bangsa
Didik anak-anak kita
Dan berbagai negara
Mencintai bahasa ibunda
Pastikan bahasa ibunda kita
Bertutur dan membaca
Hidup mewangai sepanjang masa.
Dan ingatkan pesan orang tua
Bila belajar diluar negeri
Jangan sampai lupa diri
Benci berbahasa sendiriNama saya Mohd Shazreen Bin Hamri.Saya berumur 14 tahun .Saya bersekolah di Sekolah Menenghah Engku Hussain.Tarikh lahir saya pada 25.8.1990,berbintang virgo. 

Alamat rumah saya ialah 68,kg.Sentosa, 43500 Semenyih,Selangor Darul Ehsan.

Kenderaan yang saya naiki ke sekolah ialah basikal.Hobi saya ialah melukis.

Cita-cita saya ialah menjadi seorang pelukis komik yang berjaya.

Berat badan saya lebih kurang 30kilogram.Makanan kegemaran saya ialah makanan barat ,dan minuman kegemaran saya pula ialah ribena.

Komik yang paling saya gemari ialah Gempak,shin chan,Doraemon dan Jaguh sakti. Matapelajaran yang saya minati ialah sejarah.

Guru yang saya minati ialah Puan Norakila.Rancangan yang saya minati pula ialah Ripley`s belive it or not,shin chan dan banyak lagi.

HEW JIA YONG 


Nama saya Hew Jia Yong. Jantina perempuan. Saya berumur 14 dan berat badan saya ialah 39kg, untuk tinggi ialah 164cm. Kaum saya cina dan agama saya ialah Buddha. Saya tinggal di Taman Desa Semenyih. Alamat rumah saya ialah 14, Jalan Besar, Taman Desa Semenyih, 43500 Semenyih. 

Subjek yang paling saya suka ialah Matematik. Matematik ialah subjek yang minat dan senang untuk belajar sebab saya mempunyai guru yang pandai mengajar matematik dan namanya ialah Puan Norul Ain. Dia ialah guru yang baik kerana dia ajar matematik dengan sabah. Warna kegemaran saya ialah kuning sebab kuning ialah warna harmoni. Makanan kegemaran ialah nasi goreng dan minuman pula ialah milo ais. 

Selain itu, Tempat yang paling saya ingin pergi melawat ialah Canada kerana musim salji. Filem barat ialah Lilo & Stich. Penyanyi kegemaran saya ialah F4 dari Taiwan. Mereka bukan hanya pandai menyanyi, tapi juga sangat kacak. Di sekolah, persatuan yang telah saya sertai ialah kadet remaja, hoki, dan melukis.

Perkara yang telah saya tulis di atas ini ialah biodato saya. 

PANTUN PUDI

Tenang-tenang air di laut,
Sampan kolek mulik ke tanjung;
Hati terkenang mulut menyebut,
Budi sedikit rasa nak iuniung.


Pulau pandan jauh ke tengah, 
Gunung daik bercabang tiga;
Hancur badan dikandung tanah,
Budi yang sedikit dikenang.


Pisang emas dibawa belayar,
Masak sebiji do atas peti;
Hutang emas boleh dibayar,
Hutang budi dibawa mati.


Tanam serai tanam halia,
Tanam juga pokok sengkuang;
Orang berbudi disanjung mulia,
Ke mana pergi tiada terbuang.


Kalau ada jarum yang patah, 
Jangan disampan di dalam peti;
Kalau ada silap dan salah,
Jangan disampan di dalam hati.

Puisi melayu klasik, 1991.
Oscar book international. 

---

HO KOON LEONG


Nama saya Ho Koon Leong . Rumah saya di taman paling jaya .Tinggi saya ialah 154 cm, berat ialah 50 kg , kaum cina , agama buddua dau jantina ialah lelaki.
Subjek yang saya suka ialah bahasa cina kerana bahasa cina sangat senang. Warna saya
suka ialah warna biru kerana cantik. Saya suka makan makanan pedas seperti nasi lemak.
Minuman saya suka ialah limau ais.
Pemimpin dihormati oleh saya ialah Dato seri mahadir kerana dia bertanggungjawab.
Tempat yang telah dilawati oleh saya ialah Pulau Langkawi kerana tempat itu menarik saya.
Penyanyi diminati saya ialah sammi chey kerana lagunya sedap. Rentak muzik diminati
saya ialah rancak. Di sekolah, persatuan yang saya sertai ialah Bulan Sapit Merah.
Filem barat yang saya suka ialah Mysterious Ways dan Filem Melayu ialah Eksplorasi
kerana sangat menarik saya.
Setiap waktu pagi saya menolong ibu buat kerja rumah. Waktu petang saya pergi ke 
sekolah kemudian, Waktu malam saya meyiapkan kerja rumah dan menonton televisyen
Kadang-kadang saya menolong bapa cuci kereta bapa memuji saya rajin. Kalau saya 
tidak dengar nasihat ibu bapa akan marah saya. Peristiwa yang menyeronok saya ialah 
mendaki gunung di kinabalu. Peristiwa yang menyediakan dalam hidup saya ialah datuk meninggal dunia . 


---

LEE CHEN WOOI

Nama saya lee chen wooi Rumah saya di kampong baru semenyih .Tinggi saya ialah 180 cm, berat ialah 50 kg , kaum cina , agama buddua dau jantina ialah lelaki.
Subjek yang saya suka ialah bahasa cina kerana bahasa cina sangat senang. Warna saya
suka ialah warna biru kerana cantik. Saya suka makan makanan pedas seperti nasi lemak.
Minuman saya suka ialah limau ais.
Pemimpin dihormati oleh saya ialah Dato seri mahadir kerana dia bertanggungjawab.
Tempat yang telah dilawati oleh saya ialah Pulau Langkawi kerana tempat itu menarik saya.
Penyanyi diminati saya ialah sammi chey kerana lagunya sedap. Rentak muzik diminati
saya ialah rancak. Di sekolah, persatuan yang saya sertai ialah Bulan Sapit Merah.
Filem barat yang saya suka ialah Mysterious Ways dan Filem Melayu ialah Eksplorasi
kerana sangat menarik saya.
Setiap waktu pagi saya menolong ibu buat kerja rumah. Waktu petang saya pergi ke 
sekolah kemudian, Waktu malam saya meyiapkan kerja rumah dan menonton televisyen
Kadang-kadang saya menolong bapa cuci kereta bapa memuji saya rajin. Kalau saya 
tidak dengar nasihat ibu bapa akan marah saya. Peristiwa yang menyeronok saya ialah 
mendaki gunung di kinabalu. Peristiwa yang menyediakan dalam hidup saya ialah datuk meninggal dunia . 

---
LIAU WEI JIET

Nama saya liau wei jiet Rumah saya di taman semenyih jaya .Tinggi saya ialah 154 cm, berat ialah 43 kg , kaum cina , agama buddha dau jantina ialah lelaki.
Subjek yang saya suka ialah bahasa cina kerana bahasa cina sangat senang. Warna saya
suka ialah warna merah kerana cantik. Saya suka makan makanan manis seperti ais kacang.Minuman saya suka ialah coka cola.
Pemimpin dihormati oleh saya ialah Dato seri mahadir kerana dia bertanggungjawab.
Tempat yang telah dilawati oleh saya ialah Pulau Pinang kerana tempat itu menarik saya.
Penyanyi diminati saya ialah Linkin Park kerana lagunya sedap. Rentak muzik diminati
saya ialah rancak. Di sekolah, persatuan yang saya menyertai ialah Bulan Sapit Merah.
Filem barat yang saya suka ialah Mysterious Ways dan Filem Melayu ialah Eksplorasi
kerana sangat menarik saya.
Setiap waktu pagi saya menolong ibu buat kerja rumah. Waktu petang saya pergi ke 
sekolah kemudian, Waktu malam saya meyiapkan kerja rumah dan menonton televisyen
Kadang-kadang saya menolong bapa cuci kereta bapa memuji saya rajin. Kalau saya 
tidak dengar nasihat ibu bapa akan marah saya. Peristiwa yang menyeronok saya ialah 
mendaki gunung di kinabalu. Peristiwa yang menyediakan dalam hidup saya ialah nenek meninggal dunia . 

Puisi Buat Mama

Kau terpaksa pergi
Meninggalkan Ida di buaian
Antara rela dan tidak 
Melepaskan kucupan
Walaupun kau ledih dari tahu
Tidak ada yang lebih berharga
Selain dakapan mesra dan susuan ibu

Kali ini
Kita biarkanlah perpisahan ini 
Satu pengorbanan yang perlu
Kerana hidup ini hanya akan bererti 
Bila kita tiba-tiba merasa kehilangan 
Dan diperlukan


NAMA SAYA MUHAMMAD NUR HAFIZ BIN ZAILANI. UMUR SAYA 14 TAHUN. ALAMAT RUMAH SAYA IALAH NOMBOR 12, JALAN PALING JAYA 4, TAMAN PALING JAYA, 43500 SEMENYIH SELANGOR DARUL EHSAN. SAYA DI LAHIRKAN PADA 1-8-1990.


BERAT BADAN SAYA IALAH 60 K G. SAYA BERKAUM MELAYU DAN BERAGAMA ISLAM. JANTINA SAYA IALAH LELAKI. SUBJEK YANG SAYA SUKAI IALAH SUBJEK KEMAHIRAN HIDUP. 


GURU YANG PALING SAYA SAYANGI IALAH PUAN AKILAH KERANA BELIAU MENGAJAR MATAPELAJARAN KEMAHIRAN HIDUP DENGAN PENUH DEDIKASI. WARNA YANG SAYA SUKAI IALAH WARNA PERAK DAN PUTIH KERANA IA MELAMBANGKAN KEBERSIHAN DAN KESUCIAN.


MAKANAN KEGEMARAN SAYA IALAH NASI LEMAK DAN NASI AYAM MANAKALA MINUMAN YANG SAYA GEMARI PULA IALAH FRESH OREN DAN 100 PLUS.

PEMIMPIN YANG SAYA HORMATI IALAH TUN DOKTOR MAHATHIR. MUHAMMAD KERANA BELIAU TELAH BANYAK BERJASA KEPADA NEGARA DAN RAKYAT.TEMPAT YANG SAYA PERNAH LAWATI IALAH MELAKA DAN PUTRAJAYA DAN SAYA BERHARAP AKAN DAPAT PERGI KE SANA LAGI PADA MASA AKAN DATANG. 

JANGAN GERGAJI POKOK TALAS,
NANTI LESUNG DIMAKAN PAHAT;
JANGAN MENJADI ORANG YANG MALAS,
PERUT KOSONG BADAN TAK SIHAT.

BINTANG TUJUH SINAR BERSERI,
BULAN PURNAMA DATANG MENERPA;
AJARAN GURU HENDAKLAH DI CARI,
APA YANG DAPAT JANGAN DILUPA.TERANG BULAN DI MALAM SEPI,
CAHAYA MEMANCAR KE POKOK KELAPA;
HIDUP DI DUNIA BUATLAH BAKTI,
KEPADA SAUDARA IBU DAN BAPA.

 

NUR ADILAH 

 

 SAYA NUR ADILAH BINTI NAMA SAHARUDDIN.SAYA TINGGAL DITAMAN SRI TANJUNG,SEMENYIH.SAYA DILAHIRKAN DIHOSPITAL BESAR KUALA LUMPUR PADA 15 .06 .1990.SAYA ANAK YANG KETIGA DARIPADA ENAM ORANG ADIK BERADIK. TINGGI SAYA IALAH 154 CM DAN BERAT BADAN SAYA IALAH 44KG.SAYA BERKAUM MELAYU,BERAGAMA ISLAM DAN JANTINA SAYA IALAH PEREMPUAN. 

SAYA SEORANG YANG SENSITIF,CEPAT MESRA DAN SUKA MENOLONG ORANG.HOBI SAYA IALAH MELUKIS PEMANDANGAN DAN MENGARANG PUISI.CITA-CITA SAYA PULA IALAH MENJADI SEORANG PENSYARAH ATAU  PENCERAMAH                                                                                                                             .

            BAGI MAKANAN KEGEMARAN SAYA IALAH KFC DAN MINUMAN PULA IALAH MILO AIS DAN SOYA BEAN.SAYA MENYUKAI WARNA BIRU DAN PINK KERANA IA MEMPUNYAI  KEHARMONIAN DAN KELEMBUTAN BAGI SEORANG GADIS . SUBJEK YANG SAYA MINATI IALAH SAINS KERANA IA BANYAK MEMBERI PENGETAHUAN KEPADA PELAJAR.

 SAYA AMAT MENYUKAI DENGAN GURU ABD MALEK KERANA BELIAU SEORANG YANG TEGAS DALAM WAKTU PEMBELAJARAN,SUNGGUH BERDISPLIN DAN KADANG KALA SPORTING.

           

DALAM KATEGORI ARTIS ,SAYA MINATI FAIZAL HUSSEIN DAN APEK SENARIO.BAGI PENYANYI PULA KUMPULAN REMAJA LELAKI ( NEW BOYS ).

PEMIMPIN YANG SAYA KAGUMI IALAH PERDANA MENTERI KITA PADA TAHUN 2004 INI IAITU DATUK DR ABDULLAH AHMAD BADAWI KERANA BELIAU SEORANG YANG BERWIBAWAAN , MEMENTINGKAN NEGARA DAN SENTIASA MEMBERIKAN PERTOLONGAN JIKALAU MEMERLUKAN .

 IDOLA SAYA IALAH NABI MUHAMMAD S.A.W  KERANA  BANGINDA SEORANG YANG MEMPUNYAI SIFAT  KEPERIBADIAN YANG MULIA DAN PATUT DI CONTOHI OLEH SEMUA UMAT ISLAM .

 

            SAYA MEMINATI LAWATAN KE PULAU PINANG KERANA MEMPUNYAI TEMPAT PERLANCONGAN YANG MENARIK. RANCANGAN FILEM BARAT YANG SAYA SUKAI IALAH CERITA HOLLYWOOD DAN BOLLYWOOD.KENANGAN PAHIT SAYA IALAH SEMASA SAYA DIMASUKKAN KE HOSPITAL HUKM . 

BAGI KENANGAN MANIS PULA SAYA TELAH DIPILIH BAGI PERSEMBAHAN SAJAK WAKIL SEKOLAH.IMPIAN SAYA IALAH INGIN MENJADI SEORANG PELAJAR YANG CEMERLANG , PEMIMPIN YANG BERWIBAWAAN , ANAK SOLEHAH DAN DIHORMATI.                                  

           

            SEMASA WAKTU CUTI SEKOLAH , SAYA AKAN MEMULAKAN KERJA RUMAH DENGAN MENOLONG IBU BAPA ,SAYA AKAN MEMASAK MAKANAN KEGEMARAN KELUARGA PADA WAKTU TENGAH HARI DAN PADA WAKTU LAPANG SAYA AKAN MENGHABISKAN MASA DENGAN MENGARANG PUISI,BERSIAR-SIAR,MELUKIS PEMANDANGAN DAN MEMBUAT MAKANAN PETANG.

WAKTU MALAM PULA,SAYA AKAN MENGULANG KAJI PELAJARAN DAN MEMBUAT LATIHAN RUMAH.                                                                                        


SAJAK  CABARAN DAN DUGAAN SEORANG GURU

KUUMPAMAKAN KAU SEPERTI CAHAYA,  
DAHULU KEGELAPAN,  
KINI KETERANGAN CAHAYA,  
KAU DATANG BERIKAN ILMU  
YANG TERBENTANG LUAS PENGETAHUAN,

KAU TIDAK PERNAH LEKANG JEMU,

MEMBERI ILMU KEPADA ANAK DIDIK MU,

 

AKU SALAH SEORANG ANAK DIDIK MU,

AKU MENGERTI PERASAAN SEORANG GURU,

WALAUPUN HATINYA HANCUR! PEDIH! SAKIT DILUKAI!

DENGAN TINGKAH LAKU DAN TUTUR BICARA ANAK DIDIK NYA.

TETAPI!

HATINYA PENUH KESABARAN,

TIADA DENDAM DALAM HATINYA,

HANYALAH KEJUJURAN DAN KEIKHLASAN,

 

INGIN AKU LUAH KAN,

KAU BERANI MENEMPUH DUGAAN,

KAU SANGGUP MENERUSKAN LANGKAHMU,

TAK KIRA SIAPA PUN,

NIAT DALAM HATIMU,

IKHLAS! JUJUR!

KAU MEMBERI MASA DEPAN CERAH,

JUA, KAU JADIKAN AKU INSAN CERMELANG,

ILMU YANG KAU LAYANGKAN,

TAK AKAN JATUH MENCECAH BUMI,

TETAPI AKAN TERPAHAT DALAM JASADKU!

 HASIL KARYAAN ASLI!

NURADILAH SAHARUDDIN

2 IKHLAS

 

Nur HasanahNama saya Nur Hasanah binti Sabani. Saya tinggal di No. 35 Jalan Bangi Lama , 43500 Semenyih, Selangor Darul Ehsan. No. Telefon saya ialah 03-87230840. Ketinggian saya ialah 140 cm dan berat saya ialah 45 kg. Saya ialah kaum Melayu dan beragama Islam. Saya seorang perempuan. 

Subjek yang saya minati ialah matematik kerana soalannya mencabar minda. Guru yang saya minati ialah Teacher Shahrine Susanna kerana dia seorang yang baik tetapi tegas semasa mengajar.

Makanan yang saya gemari ialah Nasi Ayam dan minuman yang saya gemari ialah Horlick kerana memberi saya stamina yang baik kepada kesihatan.

Saya amat menghormati pemimpin negara iaitu Dato’ Sri Abdullah Ahmad Badawi kerana beliau pandai mentadbir negara Malaysia yang saya cintai.

Warna kegemaran saya ialah warna hijau kerana ia melambangkan kehijauan alam semulajadi. Saya pernah melawati negeri contohnya melaka, Pahang dan lain-lain. Saya mahu melawat Suria KLCC kerana ada berbagai-bagai benda yang  dapat  kita lihat selain itu dapat melihat permandangan Kuala Lumpur.

 Saya  amat meminati penyanyi Ziana Zain  kerana lagu-lagunya yang best dan suaranya yang merdu di dengar.Saya amat meminati lagu Dekat Padamu  nyanyian Yusry.Rentak muzik yang saya gemari ialah Hip Hop . Di sekolah saya menyertai persatuan Bulan Sabit Merah. Saya amat meminati Filem barat iaitu Harry Potter manakala filem melayu ialah Kuliah Cinta.

Rancangan televisyen yang saya gemari ialah kartun kerana mencuit hati.Selalunya pada waktu pagi, saya selalu menonton televisyen .Pada waktu petang pula,saya gemar bermain basikal di Taman.Pada waktu malam pula , saya lebih banyak membuat latihan ulangkaji pelajaran.

 Bapa saya pernah puji saya kerana saya mendapat keputusan yang cemerlang di dalam pelajaran. Ibu bapa saya  pernah memarahi saya kerana saya fill di dalam pelajaran  Geografi. Saya mempunyai seorang idola iaitu Dato’ Sri  Abdullah Ahmad Badawi.Peristiwa yang  paling seronok di dalam hidup saya ialah apabila saya dimarahi oleh Ibubapa.Saya mempunyai ramai kawan yang baik hati,pandai, jujur dan lain-lain lagi.

Saya mempunyai cita-cita iaitu ingin  menjadi seorang Doktor yang boleh merawat pesakit.Hobi saya pada   waktu lapang ialah bermain badminton dan mendengar radio.

 Saya selesa bersekolah di SMKEH kerana guru-guru di sekolah ini semuanya baik-baik belaka. Saya sungguh bertuah kerana mempunyai rasmai kawan di sini.

Ramai yang mengatakan saya ini seorang pelawak,sebenarnya  saya seorang yang periang dan tidak suka membazir masa kerana masa itu ibaratkan emas.

 


Sahabat, 
Tidak mudah dicari,
Seorang sahabat sepertimu ,
Teman penghibur ketika duka ,
Menjadi teman dalam ketawa,
Engkaulah sahabat ku,

Sahabat ,
Sukar beroleh teman sehaluan,
Sudahku renangi lautan luas ,
Sudahku jelajahi ruang angkasa ,
Sudahku sampai ke hujung dunia,
Namun gagal ku temui sahabat sepertimu,

Sahabat ,
Masihkah kau ingat,
Suatu masa dahulu,
Kau dan aku bagai isi dan kuku,
Dan masihkah kau ingat ,
Antara kita sering bergurau senda ,
Yang mengiring kedewasaan ku,
Sering membuatkan ku merindui kehadiran 
Mu,
Sahabat ,
Aku ingin kemesraan ,
Serta senyum keramahan,
Biar ia kekal berterusan,
Tak hilang di tengah jalan,
Walaupun dimana kau berada ,
Namun terpahat dalam ingatan ku,

Sahabat ,
Maaf jua ku pinta,
Andainya terdapat kesilapan, 
Sewaktu ku mengenali diri mu,
Terima kasih di atas segala-galanya. LEGESWARAN 

Thursday, April 08, 2004 9:23:00 PM

PANTUN TEKA-TEKI 

Ikan selar dalan kauli
Kauli diletak celar dapur
Yang mengejar tidak berkaki
Yang dikejar berekor ?


Taman pisang sulung tahun, 
Malam-malam tanah nasi;
Dalam batang ada daun,
Dalam daun ada isi ? 


Tarik pukat dari pangkalan,
Gula meraka dibuat inti;
Bila diikat ia berjalan,
Bila dibuka ia berhenti ?


Buah cermai di dalam dulang,
Tepung digaul minyak sapi;
Anaknya ramai ibunya seorang,
Bila bergesel berapi-api ?


Mulut manis hati nak baik, 
Itulah amalan turun temurun;
Benda apa yang akan naik,
Apabila saja hujan turun ?
Iladan
Langit di tangan, 1995.
Dewan bahasa dan pastaka.

HEW YEE LING

Nama saya Hew Yee Ling.Saya tinggal di Taman Desa Kenanga.Telefon rumah saya ialah 03-87238524.Berat 43kg.Tinggi 165cm.Saya berbangsa Cina.Saya beragama Buddha dan saya seorang perempuan.

Subjek yang saya suka ialah mathematik kerana saya hendak jadi akauntant.Guru yang pilih ialah Pn.Norul Ain kerana dia ialah seorang guru yang baik.Warna yang saya suka ialah ungu rasa warna ini sangat cantik.Makanan yang saya suka ialah sayur-sayuran kerana sayur-sayuran ada vitamin C yang banyak.Minuman yang saya suka minum ialah oren jus.

Pemimpin yang saya hormati ialah Datuk Wong Kar Ting kerana dia seorang pemimpin yang baik.Tempat yang telah dilawat oleh saya ialah Genting Highland.Saya mahu ke Amerika kerana sana boleh menampak salji. 

Penyanyi yang diminati oleh saya ialah S.H.E kerana mereka sangat cantik.Lagu yang saya minati ialah"I.O.I.O".

Persatuan yang saya sertai ialah kadet polis, sains dan hoki.Filem yang saya minat ialah filem barat iaitu, PETER PAN.Rancangan Televisyen yang saya suka ialah cartun.

Pada waktu pagi saya membuat kerja rumah;waktu petang saya pergi ke sekolah;waktu malam saya belajar di kelas tambahan.Bapa saya memuji saya kerana saya rajin belajar.Ibubapa marah saya kerana saya degil.Orang yang menjadi daman saya ialah orang yang rajin dan jujur.

Peristiwa yang menyeronokkan ialah melawat Kelantan. Peristiwa yang saya menyedihkan dalam hidup saya ialah anjing kesayangan saya sudah mati. 

 

Puisi Buat Mama

Kau terpaksa pergi
meninggalkan Ida di buaian
antara rela dan tidak 
melepaskan kucupan.
Walaupun kau lebih dari tahu 
tidak ada yang lebih berharga
selain dakapan mesra dan susuan ibu.

Kali ini
kita biarkanlah perpisahan ini
satu pengorbanan yang perlu.
Satu pengorbanan yang perlu 
kerana hidup ini hanya akan bererti
bila kita tiba-tiba merasa kehilangan
dan diperlukan. 

 

Jangan gergaji pokok talas,

   Nanti lesung dimakan pahat;

Jangan menjadi orang malas,

   Perut kosong badan tak sihat.

 

Bintang tujuh sinar berseri,

   Bulan purnama datang menerpa;

Ajaran guru hendaklah dicari,

   Apa yang dapat jangan dilupa.

 

Terang bulan di malam sepi,

   Cahaya memancar ke pokok kelapa;

Hidup di dunia buatlah bakti,

   Kepada saudara ibu dan bapa.

 

    Nama saya Ten Chui Wei.Rumah di No.24,Jalan Batu 1/2,Taman Jaya Semenyih,43500 Semenyih,Selangor.Tinggi ialah 159cm. Berat ialah 53kg.Kaum ialah cina.Agama buddha.Janita ialah perempuan.

  Subjek yang saya suka ialah mathematic,kerana saya kata sangat senang.Guru yang saya suka ialah Pn.Norul Ain,kerana dia baik.

  Saya suka warna kuning,kerana cantik.Saya suka makan coklat.Saya suka minum coka-cola.

  Tempat yang telah dilawati ialah Singapura.Saya mahu melawat Singapura,kerana sana ada banyak tempat ialah bermain dan boleh pelancong.

  Di sekolah,persatuan yang saya sertai st. john,mathematic dan permainan dalaman.

  Filem yang saya suka ialah filem cina.

  Waktu pagi saya buat kerja rumah.Waktu petang saya di sekolah belajar.Waktu malam saya pergi kelas tambahan.

  Bapa saya puji saya kerana dia tak nak bagi saya dengan kawan keluar di malam.Ibu bapa marahi saya ,kerana saya hujan tak baik.

  Peristiwa yang menyeronakkan ialah bapa saya beri saya sebuah komputer,yang menyedihkan dalam hidup saya ialah datuk saya meningalkan dunia.

Biodata

        Nama saya Wong Fei Yee. Rumah saya di Bandar Teknologi Kajang. Tinggi saya ialah 168cm. Berat ialah 70kg. Kaum ialah Cina. Agama saya ialah Buddha. Jantina ialah perempuan.

            Subjek yang saya paling suka ialah Bahasa Cina,  kerana sangat senang. Guru yang paling saya minat ialah Puan Norul Ain kerana dia sangat baik. Warna yang paling saya suka ialah kuning kerana sangat harmoni. Makanan yang paling saya suka ialah ayam goring kerana sangat sedap. Minuman yang paling saya suka aialah Pepsi kerana sangat sedap. Pemimpin dihormati oleh saya ialah Datuk Ong Ka Ting kerana dia bertanggungjawab. Tempat yang telah dilawati ialah Genting Highland. Saya mahu melawat ke England kerana boleh nampak salji.

            Penyanyi yang diminati oleh saya ialah Kumpulan ‘5566’ kerana mereka sangat kacak. Lagu yang diminati oleh saya ialah “Boy Friends”.

            Di sekolah, persatuan yang saya sertai ialah St.John Ambulans, melukis, dan bola keranjang.

            Rancangan televisyen yang paling saya suka ialah “Home Coming” yang ditayangkan oleh NTV 7.

--

Lohindra Raj a/l Darai Samy

Nama saya ialah Lohindra Raj a/l Darai Samy. Saya tinggal di Taman Semenyih Jaya. Saya lahir di Hospital Kajang. Saya Lahir pada 16/7/1990.

Umur saya ialah 14 tahun. Saya kaum India. Saya suka cigku Roslan. Saya

minat mata pelajar ialah metematik. Saya suka warna biru kerana itulah warna berduah saya. Saya suka makan Nasi Ayam , Nasi Kamping dan juga

Roti Canai. Saya suka minum air Milo ais , Pepsi dan juga Milo panas.

Kawan karib saya ialah Samy , Raja , Sais , dan juga Prakash. Saya suka

Buah- buah ialah kelapa tua. Hobi saya membaca buku cerita. Saya suka

Ibu dan bapa. Saya sangat suka bapa saya. Saya anak yang pertama kerana

saya seorang saja ada.Cita –cita saya ialah menjadi polis. Nombor tel ialah

87244532.

MOHD SAHFIZI BIN GHAZALI

Nama saya Mohd Sahfizi bin Ghazali. Saya dilahirkan pada 7 Ogos 1990 di Hopital Daerah Kajang Selangor .

Saya mempunyai tujuh orang adik -beradik, dan saya adalah anak kelima. Cita-cita saya ingin menjadi seorang manusia yang berjaya di masa hadapan. Hobi saya pula suka memancing ikan jika ada waktu lapang.

Agama yang saya anuti adalah Agama Islam.Jantina saya adalah lelaki 
dan berbangsa melayu.Guru yang amat saya kagumi adalah Pn Jamilah kerana
dia mengajar saya matapelajaran Agama Islam.Apabila beliau mengajar mata
pelajaran tersebut saya dan rakan-rakan lain mudah untuk memahaminya.
Matapelajaran yang saya minati adalah matematik dan guru yang mengajar saya ialah Pn Nurul Ain kerana beliau seorang guru yang baik.

Makanan dan minuman kegemaran saya ialah rojak mee,dan milo ais.Pada waktu cuti saya suka membuat bermacam-macam perkara contahnya,merekabentuk pelita lilin,sangkar burung dan lain-lain.Pemimpin yang saya hormati dan kagumi ialah Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi
kerana beliau seorang yang disegani di seluruh negara dan berwibawa tinggi.


PANTUN

Pisang emas dibawa belayar,
Masak sebiji di atas peti,
Hutang emas boleh dibayar,
Hutang budi dibawa mati.

Kalau ada jarum yang patah,
Jangan disimpan didalam peti,
Kalau ada silap dan salah,
Jangan di simpan di dalam hati.

Bintang barat terbit petang,
Bintang timur terbit pagi,
Jika tidak melarat panjang,
Ada umur ketemu lagi.

Bintang tujuh sinar berseri,
Bulan pertama datang menerpa,
Ajaran guru hendaklah dicari,
Apa yang dapat jangan dilupa.