Make your own free website on Tripod.com

JANGAN GERGAJI POKOK TALAS,
NANTI LESUNG DI MAKAN PAHAT;
JANGAN MENJADI ORANG MALAS,
PERUT KOSONG BADAN TAK SIHAT.

BINTANG TUJUH SINAR BERSERI,
BULAN PURNAMA DATANG MENERPA;
AJARAN GURU HENDAKLAH DI CARI,
APA YANG DAPAT JANGAN DI LUPA.

TERANG BULAN DI MALAM SEPI,
CAHAYA MEMANCAR KE POKOK KELAPA;
HIDUP DI DUNIA BUATLAH BAKTI,
KEPADA SAUDARA IBU DAN BAPA.


NAMA: NUR NAFIRA BINTI MUNTAHA.
TINGKATAN: 2 IKHLAS

     NAMA SAYA IALAH NUR NAFIRA BINTI MUNTAHA. SAYA TINGGAL DI TAMAN SRI TANJUNG, SEMENYIH. SAYA MEMPUNYAI KETINGGIAN IAITU 163 cm. BERAT SAYA IALAH

54 KG. KAUM MELAYU. SAYA BERAGAMA ISLAM. JANTINA PEREMPUAN.

        SUBJEK YANG SAYA MINATI IALAH BAHASA MELAYU KERANA BAHASA MELAYU ADALAH BAHASA UTAMA.

GURU YANG SAYA MINATI IALAH CIKGU ABD MALEK KERANA DIA ADALAH SEORANG CIKGU YANG GARANG, TEGAS DAN BERDISIPLIN.

         MAKAN KEGEMARAN SAYA IALAH NASI AYAM, MINUMAN YANG SAYA SUKAI PULA IALAH MILO AIS. SAYA TELAH DILAHIRKAN DI HOSPITAL BESAR KUALA LUMPUR. WARNA YANG DI SUKAI IALAH WARNA BIRU.TEMPAT YANG TELAH DI LAWATI IALAH DI MELAKA. SAYA INGIN MELAWAT KE MELAKA LAGI KERANA MELAKA ADALAH NEGERI YANG BERSEJARAH. SAYA AMAT MENGHORMATI PEMIMPIM NEGARA IAITU DATUK SERI ABDULLAH AHMAD BADAWI.

           PENYANYI YANG SAYA DIMINATI IALAH SITI NUR HALIZA.DISEKOLAH PERSATUAN YANG SAYA SERTAI IALAH PERSATUAN BULAN SABIT MERAH, KELAB KEBUDAYAAN, PERMAINAN BOLA JARING.FILEM BARAT YANG SAYA SUKAI IALAH BOLLYWOOD.FILEM MELAYU PULA IALAH JANJI DIANA.RANCANGAN KARTUN YANG DISUKAI SHIN CHAN.

         PADA WAKTU PAGI, SAYA AKAN MEMASAK UNTUK ADIK-ADIK DAN BERKEMAS RUMAH.WAKTU PETANG, SAYA AKAN PERGI KE SEKOLAH, JIKALAU HARI CUTI SEKOLAH SAYA AKAN MEMBACA, MENDENGAR RADIO DAN BERSIAR-SIAR.PADA WAKTU MALAM, SAYA AKAN MENGULANGKAJI PELAJARAN.IDOLA SAYA IALAH NABI MUHAMMAD S.A.W.PERISTIWA YANG PALING MENYEDIHKAN SAYA IALAH KEHILANGAN ORNG YANG PALING SAYA SAYANGI.

NAMA SAYA NURULSAKINAH BINTI MOHD ZULKEFLI. SAYA TINGGAL DI NO , 10 JALAN PALING JAYA 6 TAMAN PALING JAYA 43500 SEMENYIH SELANGOR DARUL EHSAN. NOMBOR TELEFON SAYA 03-87230014. TINGGI SAYA IALAH 40 KG DAN BERAT BADAN SAYA IALAH 40 K G. KAUM MELAYU.SAYA BERAGAMA ISLAM. JANTINA PEREMPUAN. SUBJEK YANG SAYA SUKAI IALAH BAHASA MELAYU KERANANA IA ADALAH BAHASA IBUNDA KITA. GURU YANG SAYA MINATI IALAH CIKGU ABDUL MALEK KERANA BELIAU ADALAH GURU BAHASA MELAYU. SAYA SUKA WARNA BIRU KERANA IA MELAMBANGKAN KETENANGAN. MAKANAN KEGEMARAN SAYA IALAH NASI AYAM DAN NASI GORENG MANAKALA MINUMAN KEGEMARAN SAYA PULA IALAH MILO AIS. PEMIMPIN YANG DIHORMATI IALAH TUN DOKTOR MAHATHIR MOHAMMAD KERANA BELIAU ADALAH PEMIMPIN YANG BERWIBAWA. PENYANYI YANG DIMINATI IALAH MISHA OMAR KERANA DIA MEMPUNYAI SUARA YANG MERDU SERTA VOKAL YANG MANTAP. DI SEKOLAH PERSATUAN YANG SAYA SERTAI IALAH PERSATUAN BULAN SABIT MERAH, KELAB KEUSAHAWANAN DAN PERMAINAN BADMINTON. FILEM BARAT YANG DISUKAI IALAH DRIVE KERANA IA MENGISAHKAN KETABAHAN SEORANG LELAKI YANG SENTIASA SI ANCAM OLEH PENJAHAT DAN MEMPUNYAI BERBAGAI-BAGAI AKSI YANG TERDAPAT DI DALAM FILEM INI. FILEM MELAYU YANG DISUKAI PULA IALAH KULIAH CINTA KERANA IA MENGISAHKAN TENTANG SEBUAH PERSAHABATAN DI ANTARA SEORANG LELAKI DAN SEORANG PEREMPUAN. PADA WAKTU PAGI SAYA BIASANYA SAYA MENYIDAI KAIN, MENGULANGKAJI PELAJARAN DAN MENONTON TELEVISYEN. PADA WAKTU PETANG PULA SAYA PERGI KE SEKOLAH PULA SAYA PERGI SEKOLAH MANAKALA PADA WAKTU CUTI PULA SAYA KELUAR BERSAMA KAWAN-KAWAN.PADA WAKTU MALAM PULA SAYA MEMBUAT KERJA SEKOLAH YANG DIBERIKAN OLEH GURU. ORANG YANG MENJADI IDOLA SAYA IALAH RASULLAH S.A.W KERANA BELIAU MERUPAKAN SEORANG INSAN YANG MULIA PERIBADINYA. PERKARA YANG PALING MENYEDIHKAN DALAM HIDUP SAYA IALAH APABILA DATUK SAYA MENIGGAL DUNIA.

PANTUN BUDI

BURUNG MERBAH MEMBUAT SARANG, SARANG DI BUAT DI POHON CEMPAKA;
TUN PERAK PANGLIMA PERANG, 
MENYERANG SIAM MUSUH MELAKA.

BURUNG TERKUKUR BURUNG DARA,
MENCARI MAKANAN DI RUMPUN JERAMI;
MAKA BERTEMPURLAH BALA TENTERA,
BAGAI HALILINTAR MEMBELAH BUMI.

BURUNG PEKAKA BURUNG MERPATI, 
TERBANG BERSAMA MASUK KE KOTA;
PERWIRA MELAKA BERANI MATI,
PERWIRA SIAM MELETAKKAN SENJATA.

BURUNG TIUNG DAN BURUNG NURI,
MAKAN SERANGGA DI POHON NANGKA;
YANG ALAH PULANG KE NEGERI,
YANG MENANG DI SAMBUT DI MELAKA.

BURUNG GAGAK DAN BURUNG HELANG,
TERBANG MENUJU HALA KE MUARA;
SAMPAI DI MELAKA DI SAMBUT GEMILANG,
LALU TUN PERAK BERGELAR BENDAHARA.BIODATA DIRI SAYA

NAMA SAYA NUR MUSYARRIFA BINTI CHUREMI.SAYA TINGGAL DI ALAMAT NO.12A,JALAN DESA MEWAH 18,TAMAN DESA MEWAH,43500 SEMENYIH.KAUM SAYA IALAH MELAYU.SAYA BERAGAMA ISLAM.JANTINA SAYA IALAH PEREMPUAN.TINGGI SAYA IALAH 142 CM.BERAT SAYA IALAH 42 KG.

SUBJEK YANG SAYA MINATI IALAH GEOGRAFI KERANA DAPAT MEMPELAJARI CIRI-CIRI FIZIKAL DAN CIRI-CIRI BUDAYA DI MUKA BUMI.GURU YANG SAYA MINAT IALAH PUAN NORUL AIN KERANA DIA SANGAT BAIK HATI.

SAYA SUKA WARNA MERAH JAMBU KERANA IA MELAMBANGKAN CIRI-CIRI SEORANG PEREMPUAN.MAKANAN KEGEMARAN SAYA IALAH ASAM PEDAS KERANA SAYA SUKA MAKAN MAKANAN PEDAS.MINUMAN KEGEMARAN SAYA IALAH MILO KERANA IA DAPAT MENGUATKAN OTOT SAYA.

PEMIMPIN YANG SAYA HORMATI IALAH DATUK SRI ABDULLAH AHMAD BADAWI KERANA BELIAU PERDANA MENTERI KITA.

TEMPAT YANG SAYA TELAH LAWATI IALAH MELAKA,JOHOR,PULAU LANGKAWI,KELANTAN DAN THAILAND.SAYA MAHU MELAWAT KE CAMERON HIGHLANDS KERANA INGIN MENIKMATI SUASANA DI SANA.

PENYANYI YANG SAYA MINATI IALAH AMY MASTURA KERANA SEORANG YANG LEMAH LEMBUT.LAGU YANG SAYA MINATI IALAH SEMUA YANG DI NYANYIKAN OLEH AMY MASTRA.RENTAK MUZIK YANG SAYA MINATI IALAH BALADA.

FILEM BARAT YANG SAYA MINATI IALAH FILEM YANG MENAKUTKAN.FILEM MELAYU YANG SAYA MINATI IALAH FILEM YANG LUCU.RANCANGAN TELEVISYEN YANG SAYA MINATI IALAH CEREKARAMA.

WAKTU PAGI SAYA MENOLONG EMAK SAYA.WAKTU PETANG SAYA BERSIAR-SIAR.WAKTU MALAM SAYA BUAT KERJA SEKOLAH.

BAPA SAYA PUJI SAYA KERANA SAYA PANDAI.IBU BAPA SAYA MEMARAHI SAYA KERANA SAYA BUAT SALAH.ORANG YANG MENJADI IDOLA SAYA IALAH IBU BAPA SAYA.

PERISTIWA YANG MENYERONOKKAN LULUS DALAM PEPERIKSAAN.PERISTIWA YANG MENYEDIHKAN DALAM HIDUP GAGAL DALAM UJIAN PENILAIAN SEKOLAH RENDAH.

PANTUN NASIHAT

PINANG MUDA DI BELAH DUA,

MANIK-MANIK MATI DI RAMPAH;

DARI MUDA SAMPAI TUA,

PENGAJARAN BAIK JANGAN DI UBAH,


TERANG BULAN DI MALAM SEPI,

CAHAYA MEMANCAR KE POKOK KELAPA;

HIDUP DI DUNIA BUATLAH BAKTI,

KEPADA SAUDARA IBU DAN BAPA.


JANGAN DI BUKA PINTU LUKAH,

JIKA DI BUKA IKAN MELULU;

JANGAN SUKA MENCARI SALAH,

SALAH KITA BAIKI DAHULU.


BURUNG TIUNG TERBANG TINGGI,

BURUNG MERPATI MENCARI SARANG;

KALAU SOMBONG MENINGGI DIRI,

KE MANA PERGI DI BENCI ORANG.


BIODATA

NAMA PENUH SAYA IALAH NOR IZYAN SHAMMIN BT ZAIZUDDIN.SAYA TINGGAL DI ALAMAT B2-2-4,BLOK B2 BAHAGIA,JALAN 17 TAMAN SRI TANJUNG,43500 SEMENYIH,SELANGOR DARUL EHSAN.KETINGGIAN SAYA IALAH 154 SM.BERAT SAYA PULA IALAH 36 KG.
SAYA DI LAHIRKAN DI HOSPITAL PASIR MAS,KELANTAN PADA 29 JULAI 1990.SAYA BERWARGANEGARA MALAYSIA DAN BERBANGSA MELAYU.SAYA ANAK PERTAMA DARIPADA LIMA ORANG ADIK BERADIK.
SUBJEK YANG SAYA GEMARI IALAH SEJARAH KERANA KITA DAPAT MENGETAHUI PERISTIWA PENTING YANG BERLAKU PADA MASA LAMPAU.GURU YANG SAYA MINATI PULA IALAH PUAN ZAIRINA BT MOHD. SAID KERANA DIA SEORANG YANG PRIHATIN DAN TEGAS KETIKA MENGAJAR.
CITA-CITA SAYA INGIN MENJADI SEORANG GURU DAN PDA MASA LAPANG SAYA SUKA MEMBACA DAN MENGEMAS RUMAH.WARNA YANG SAYA SUKA IALAH WARNA MERAH JAMBU DAN KUNING.
MAKANAN KEGEMARAN SAYA IALAH MASAKAN IBU KERANA MASAKAN IBU SAYA AMAT MENYELERAKAN.
PEMIMPIN YANG SAYA HORMATI IALAH TUN MAHATHIR MOHAMMAD KERANA BELIAU SEORANG PEMIMPIM YANG BANYAK BERJASA KEPADA NEGARA MALAYSIA.
IDOLA YANG SAYA HARGAI IALAH BU BAPA SAYA SENDIRI KERANA MEREKALAH YANG MENDIDIK SAYA SEHINGGA BESAR.JASA MEREKA TIDAK DAPAT DI BILANG.
UNGKAPAN SAYA YANG TERAKHIR IALAH SAYA MAHU BERJAYA DALAM HIDUP SEHINGGA TERCAPAI SEGALA IMPIAN SAYA UNTUK MENJADI SEORANG GURU.